top of page
Lucht, luchtreinigers en luchtkwaliteit / Ionisatie, negatieve ionen en gezondheid
Goedkope luchtreiniger, beste luchtreiniger, kosten ionisatie luchtreiniger vs filter luchtreinigers

De Lightair IonFlow luchtreiniger is al snel 3 keer voordeliger dan een filter luchtreiniger als u de kosten over meerdere jaren op een rij zet. 

 

Naast dure filter vervangingen, kijken we hierbij ook naar energieverbruik. 

 

 

Lees meer:

Lightair IonFlow techniek versus andere luchtreiniging technieken

high density ionisator, ionisatie, negatieve ionen, ionisatie luchtreiniger

Ionisatie, negatieve ionen en gezondheid

 

De Lightair IonFlow luchtreiniger is een high density ionisatie luchtreiniger. Maar wat is nu ionisatie? Wat zijn negatieve ionen? En wat zijn de effecten van ionisatie op de gezondheid? Op deze pagina geven wij antwoord op veelgestelde vragen over ionisatie.

 

Ionisatie en een gezonde ionenbalans

Ionen zijn elektrisch geladen deeltjes. Ze ontstaan doordat er aan een molecuul of atoom een negatief geladen deeltje, een elektron, wordt ontnomen of toegevoegd. Technisch gesproken is ionisatie dit proces waarbij een atoom of molecuul uit ongeladen toestand een elektron kwijtraakt of er een bij krijgt en als gevolg daarvan verandert in een ion. Ionisatie is geen spontaan proces, maar wordt met energie opgewekt. 

ionisatie luchtreiniger, negatieve ionen, ionisator, high density ionisator

Ionisatie is gericht op het maken van positieve en negatieve ionen. Ionisatie zorgt voor een gezonder binnenklimaat doordat ionen reageren met zwevende verontreinigingen. Ionisatie luchtreinigers reinigen de lucht door ervoor te zorgen dat verontreinigingen samenklonteren. Deze clusters kunnen vervolgens makkelijk uitgefilterd worden met een HEPA filter of statische collector. Het voordeel van de statische collector van de Lightair ionisatie luchtreiniger ten opzichte van een luchtreiniger met HEPA filter is dat u geen dure filters hoeft te vervangen, maar de collector gewoon eens in de 1-2 weken onder de kraan afspoelt. Dat scheelt u veel kosten.

 

Ionisatie en ozon

Als u meer leest over ionisatie zult u vast wel eens tegen gekomen zijn dat er bij ionisatie ozon vrij kan komen. Uit consumenten rapporten blijkt dat er veel ionisatie luchtreinigers op de markt zijn die de ozon uitstootnorm overschrijden. In Amerika zijn veel ionisatie luchtreinigers om deze reden verboden. Ozon is schadelijk en veroorzaakt irritatie aan de luchtwegen en branderige ogen. Vaak houdt een hoge ionisatie capaciteit rechtstreeks verband met een hoge ozon productie. Dit heeft in het verleden geresulteerd in inefficiënte ionisatie luchtreinigers om maar niet boven de maximaale ozon uitstoot uit te komen.

 

Negatieve ionen en positieve ionen in balans

De natuurlijke hoeveelheid ionen in de lucht fluctueert constant, maar varieert ongeveer van 500 tot 12.000 ionen per kubieke centimeter. Klimatologische omstandigheden hebben invloed op de hoeveelheid aanwezige ionen in de lucht. Binnenshuis kunnen deze hoeveelheden sterk dalen. Onze moderne huizen en kantoren houden negatieve ionen buiten en dwingen ons daarmee te leven in ongezonde omgevingen. Computers, TL-verlichting, ventilatiesystemen en moderne bouwmaterialen produceren een overvloed aan positieve ionen. In bossen en nabij watervallen kunnen concentraties negatieve ionen oplopen tot 50.000 negatieve ionen per kubieke cm, terwijl dit binnenshuis af kan nemen tot 0 tot 50 negatieve ionen per cm3 mede afhankelijk van de mate van ventilatie. Onder normale omstandigheden is er een overschot aan negatieve ionen ten opzichte van postitieve ionen.

 

Bij een verstoorde ionenverhouding, dat wil zeggen bij een overschot aan positieve ionen, kunnen klachten ontstaan als een droge keel, verstopte neus, grieperig gevoel, vermoeidheid, slaapproblemen, hoofdpijn en dergelijke. 

 

Negatieve ionen en gezondheid

Vooral mensen met gevoelige luchtwegen of astma hebben vaak minder klachten bij het verblijf op plaatsen waar de lucht veel ionen bevat, zoals bijvoorbeeld in de bergen. Vooral negatieve ionen zijn bevorderlijk voor het welbevinden en de gezondheid. De Franse natuurkundige J. Bricard was de eerste in de jaren 50 die de relatie zag tussen de elektrische staat van de lucht en micro vervuiling. De natuurkundige wet van Bricard is simpel: een lage concentratie van negatieve ionen in de lucht staat gelijk aan vervuiling. Een hoge concentratie negatieve ionen staat gelijk aan gezonde lucht.

 

Negatieve ionen komen ons lichaam binnen via onze huid en longen en worden door ons bloed vervoerd door ons hele lichaam. Onderzoeken hebben aangetoond dat negatieve ionen astma en hooikoorts klachten verlichten. Negatieve ionen verminderen winterdepressies, vermoeidheid en hoofdpijn zonder de bijeffecten die medicijnen voor deze zelfde klachten kunnen hebben. Omgevingen rijk aan negatieve ionen stimuleren productiviteit, concentratie en verminderen kans op fouten. Negatieve ionen voorkomen verzuring van het bloed, veroorzaakt door het verlies van elektronen. Een omgeving die rijk is aan negatieve ionen verbetert dus het afweersysteem van het lichaam en verhoogt de weerstand tegen ziekten. Negatieve ionen hebben ook een positief effect op onze stofwisseling. In het algemeen verhogen negatieve ionen de toevoer van zuurstof naar de hersenen. Dit resulteert in een hogere alertheid, minder slaperigheid en meer mentale energie. Negatieve ionen beïnvloeden ons vermogen om zuurstof te absorberen en te benutten.

 

Negatieve ionen hebben een bewezen positief effect op:

  • Astma, allergieën en andere luchtwegaandoeningen

  • Migraine hoofdpijn, vermoeidheid en slaap: het inademen van negatieve ionen reguleert de productie van serontine in de hersenen. Een teveel aan serontine veroorzaakt migraine hoofdpijn, vermoeidheid en zorgt voor een slechtere nachtrust.

  • Depressie: een behandeling met negatieve ione bleek effectiever tegen depressie dan anti-depressiva medicijnen, zonder de bijeffecten die deze medicijnen vaak hebben

  • Concentratie

  • Brandwonden: negatieve ionen stimuleren herstel van brandwond patiënten.

  • Huidverzorging en rimpels: negatieve ionen versterken collageen en stimuleren de doorbloeding voor een soepele huid en een vermindering van rimpels.

 

Enkele onderzoeken over negatieve ionen en gezondheid

Er zijn inmiddels meerdere interessante studies gepubliceerd over de relatie tussen negatieve ionen en de gezondheid. Enkele hiervan zijn hieronder opgenomen:

 

Klik hier voor een helder overzicht van diverse onderzoeken naar negatieve ionen.

 

Negatieve ionen en de high density ionisator van de Lightair IonFlow luchtreiniger

Lightair IonFlow luchtreinigers hebben een high density ionisator en onderscheiden zich hiermee van andere ionisatoren op de markt. De high density ionisator is in staat een extreem hoge hoeveelheid negatieve ionen te kunnen genereren zonder daarbij ozon te produceren. Ozon is altijd een neveneffect geweest van ionisatie, waarbij een hogere ionenproductie automatisch gepaard ging met een hoge ozonproductie. Hierdoor zijn er veel inefficiënte ionisatie luchtreinigers op de markt gekomen om de norm voor ozon niet te overschrijden. De gepatenteerde Lightair IonFlow ionisatie technologie heeft dit patroon doorbroken en biedt ionisatie zonder ozon productie. 

 

Het verbazingwekkende van de Lightair IonFlow luchtreinigers is dat zij dankzij hun enorme ionenproductie dezelfde efficiëntie bereiken als de beste HEPA-filter luchtreiniger. Maar dan wel zonder het lawaai, het hoge energieverbruik en het gebruik van dure filters. Lightair IonFlow luchtreinigers bieden een onverslaanbare combinatie van efficiënte, stille, filterloze, ozonvrije, energiezuinige en gebruiksvriendelijke werking, die thuis is in elke omgeving.

 

bottom of page