top of page

Fijn stof gaat door de gevel


De kleinste fijn stofdeeltjes dringen hoogstwaarschijnlijk via de gevels kantoorgebouwen binnen. Tot deze opmerkelijke conclusie komt ir. Jaap Balvers in zijn afstudeeronderzoek. De kleinste deeltjes zijn juist het meest bedreigend voor de gezondheid. Balvers studeerde gisteren af aan de TU/e, in de richting Installatietechnologie bij Bouwkunde.

Het doel van het onderzoek van Balvers was in eerste instantie te beoordelen of ventilatiesystemen lucht van buiten voldoende kunnen zuiveren van fijn stof. De TU/e’er voerde zijn onderzoek tussen december en februari uit in een kantoorgebouw, gelegen aan de kruising van de A4 en A13 in Rijswijk. Uit zijn experimenten volgde dat de grotere deeltjes nauwelijks in het gebouw penetreren, maar de kleinere deeltjes (tussen 0,2 en 0,7 micron) wel.

Balvers verrichtte metingen wanneer het ventilatiesysteem aanstond, maar ook wanneer het uit stond - 's nachts gedurende de weekends. Opmerkelijk genoeg bleef de verhouding tussen kleine fijn stofdeeltjes binnen en buiten het gebouw gelijk, ongeacht of het ventilatiesysteem aan of uit stond.

Voor het desbetreffende gebouw heeft Balvers aangetoond dat kleine fijn stofdeeltjes binnendringen via de gevel, die niet volledig luchtdicht is. Het onderzoek is uitgevoerd op initiatief van ONRI, de branchevereniging van advies- en ingenieursbureaus.

Kleinere fijn stofdeeltjes komen dieper in de longen. Voortdurende blootstelling aan fijn stof kan luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten verergeren. Bovendien zou het de levensduur verkorten.

Bekijk het originele bericht op: http://web.tue.nl

Dit artikel bewijst eens te meer hoe belangrijk het is om ook binnenshuis maatregelen te treffen om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met de Lightair luchtreiniger neemt u het heft in eigen handen en zorgt u voor een schoon binnenklimaat.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page