top of page

Luchtvervuiling zorgt voor baby met ondergewicht


Zwangere vrouwen die veel fijnstof inademen hebben een grote kans op een baby met ondergewicht. Dat blijkt uit een onderzoek dat dinsdag in het vakblad The Lancet Respiratory Medicine verschijnt, meldt SkyNews. Bij het grote Europese onderzoek werkte ook Universiteit Utrecht aan mee.

De hoeveelheid fijnstof werd gemeten in huizen van 74.000 zwangere vrouwen uit twaalf Europese landen. Voor elke vijf microgram per kubieke meter neemt het risico van een baby met ondergewicht met 18 procent toe.

In de buurt van snelwegen wonen is in dit geval het ongezondst: Vrouwen die bij een snelweg wonen (25 micogram per kubieke meter) hebben 90 procent meer kans op een te magere baby dan vrouwen die ver weg wegen wonen (0 microgram per kubieke meter). In de buurt van snelwegen is ook meer fijnstof dan in de stad.

De onderzoekers willen aantonen dat de fijnstofnorm omlaag moet. Op dit moment ligt de Europese norm op 25 microgram per kubieke meter.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page