top of page

NL ziek door smog, maar alarm ontbreekt

Er is zoveel fijnstof in de lucht in Nederland, dat een smogalarm mensen moet waarschuwen. Dat vindt het Longfonds (voorheen Astma Fonds). 'Mensen worden er ziek van. Bij deze luchtvervuiling zouden België en Engeland maatregelen nemen', zegt Michael Rutgers. 'maar de Nederlandse overheid staat erbij en kijkt ernaar.'

De concentraties fijnstof overschrijden deze dagen waarden van 70 microgram per kubieke meter. Omringende landen als België en Frankrijk geven dan een smogalarm af, omdat de gezondheid van mensen in het geding is. Op dit moment valt de luchtvervuiling daar mee, maar de concentraties in Engeland en Nederland zijn wel hoog. De luchtvervuiling neemt toe door het warme en windstille weer. Pas tegen het weekend dalen de concentraties fijnstof tot onder de alarmwaarde.

'In Nederland geldt gek genoeg geen alarm. We zitten dus ziek te worden van luchtvervuiling en niemand die waarschuwt', zegt Rutgers. In Nederland zijn een miljoen mensen met een longziekte, zoals astma of COPD. Hun klachten nemen toe bij smog. Smog is ook voor gezonde longen een risico: longen raken geïrriteerd, mensen hoesten meer. De luchtvervuiling die mensen inademen, komt diep in ieders longen en daar kan het schadelijk zijn.

Maatregelen

In België geldt bij smog op veel snelwegen een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. Minstens zo belangrijk is dat kwetsbare groepen, zoals mensen met een longziekte, kinderen en ouderen, worden gewaarschuwd. Zij krijgen van de Belgische overheid tips hoe om te gaan met de luchtvervuiling: bijvoorbeeld door er in hun dagindeling rekening mee te houden, inspanning te vermijden en medicijnen goed te gebruiken.

'In Nederland ontbreekt dat, terwijl mensen juist graag gezonde keuzes willen maken op basis van goede informatie', zegt Rutgers. Het Longfonds vindt dat mensen niet ziek moeten worden door wat zij inademen. 'En als er een risico is, moeten we dat weten.'

Bekijk het originele beric

Lees meer:

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page