top of page

Hele wereld schrikt van Vlaamse luchtkwaliteit

Dr. Wouter Arrazola de Oñate, directeur van de Vlaamse Vereniging Respiratoire Gezondheidszorg, is een van de prominenten die de open brief ondertekende. Daarin waarschuwen gerenommeerde artsen voor de stijgende gezondheidsrisico's van de Oosterweelverbinding en pleiten ze voor een volledig overkapte ring.

"Vanuit mijn expertise weet ik hoe ernstig de situatie is", zegt Arrazola de Oñate. "Bovendien woon ik zelf in het centrum van Antwerpen. Als de Oosterweelverbinding er komt, sluit ik een verhuis niet uit. Maar ik hoop dat er een nieuwe regering komt die alsnog luistert naar wetenschappelijke argumenten."

Daarvoor probeerde de Antwerpse arts vooral achter de schermen het debat mee vorm te geven. "Maar finaal werd daar heel weinig naar geluisterd. We mochten op gesprek komen en onze uitleg doen, maar concrete acties bleven uit."

Daarom een open brief. "Vanuit medisch standpunt is dat noodzakelijk. Het gaat hier niet om een ideologie of een standpunt, maar om pure wetenschap. We werken al tientallen jaren samen met de Wereldgezondheidsorganisatie en de European Respiratory Society. Hun aanbevelingen zijn duidelijk. Vlaanderen heeft een erg slechte reputatie."

Vooral dat zorgde bij Arrazola de Oñate voor verontwaardiging. "Internationaal werd ik daar regelmatig op aangesproken. 'Wat is dat toch bij jullie?', vroegen experts zich af. Vlaanderen staat bekend als de regio met de slechtste luchtkwaliteit. Alleen binnen Vlaanderen zelf lijkt niemand dat goed te beseffen."

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page