top of page

Luchtkwaliteit heel belangrijk voor kinderen met astma


Meeroken, huisdieren en luchtvervuiling zorgen voor het grootste risico op longaanvallen bij kinderen met astma, blijkt uit Brits onderzoek. Deze invloeden moeten daarom zoveel mogelijk worden vermeden.

Astmaklachten kunnen door verschillende oorzaken verergeren. Denk bijvoorbeeld aan huisstofmijt, tabaksrook, huisdieren en schimmels. In deze studie onderzochten Britse wetenschappers het effect van omgevingsinvloeden op astma specifiek bij kinderen. Hiervoor zijn alle resultaten uit eerdere studies bij jonge kinderen met astma en het effect van omgevingsinvloeden op een rijtje gezet.

ONDERZOEK Voor dit onderzoek zijn 27 studies vergeleken. De deelnemers waren gemiddeld 9 jaar of jonger. In de studies werd onder andere gekeken naar de invloed van: tabaksrook, luchtvervuiling, vocht in huis, schimmels, huisstofmijt, huisdieren, pollen, open haarden, kachels, airconditioning, luchtweginfecties.

RESULTATEN Uit meerdere studies bleek dat er een verband was tussen longaanvallen en de volgende omgevingsinvloeden:

-meeroken

-ingeademde allergenen (huisstofmijt, huisdieren, pollen)

-kachels zonder rookkanaal

-slechte kwaliteit van de buitenlucht

Er is te weinig onderzoek gedaan naar invloed van voedsel, schimmels en uitlaatgassen om te bepalen of dit invloed heeft op longaanvallen. Ook is nog nooit onderzocht of het dieet van de moeder, vuurwerk, vreugdevuren of uitstoot door de industrie invloed heeft op longaanvallen.

CONCLUSIES Dit is de eerste vergelijking van onderzoeken naar omgevingsinvloeden en het effect op astmaklachten en longaanvallen bij kinderen. Dit is heel belangrijk want een goede luchtkwaliteit zorgt voor een betere gezondheid, minder medicijngebruik en minder schoolverzuim bij kinderen met astma.

Lees meer over dit onderzoek op LeesbaarOnderzoek.nl.

De Lightair luchtreiniger verwijdert onder andere huisstofmijt, rook, schimmels en huidschilfers van dieren en kan voor kinderen en volwassenen met astma aanzienlijke verlichting geven door het wegnemen van de prikkels die longaanvallen veroorzaken.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page