top of page

Kabinet in hoger beroep tegen klimaatvonnis Urgenda

Het kabinet tekent beroep aan tegen de uitspraak van de rechter dat Nederland meer moet ondernemen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu, PvdA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De uitspraak afgelopen juni in de zaak die milieuorganisatie Urgenda tegen het kabinet aanspande kwam als een grote verrassing. Hoewel de coalitie zich hierna een tijdlang moet beraden op eventuele vervolgstappen, werd verwacht dat het kabinet beroep aan zou tekenen.

<...>

Greenpeace Nederland en Milieudefensie hebben negatief op het kabinetsbesluit gereageerd. Zij vinden dat de coalitie werk moet maken van het terugdringen van de CO-uitstoot in plaats van het aanvechten van het vonnis:

“Het kabinet zegt eigenlijk: we hebben beloofd klimaatverandering aan te pakken, maar we vertikken het om dat waar te maken. (…) Het is ongeloofwaardig een beroep te doen op andere landen om méér CO2 te besparen, terwijl Nederland zelf zijn zaken niet op orde heeft.”

Zorgplicht

De zaak leidde tot discussies over hoe ver de bevoegdheden van de rechter reiken, zowel onder juridisch experts als onder politici. De rechter vindt dat de Staat de plicht heeft om het leefmilieu te beschermen en te verbeteren. De VVD en PvdA vinden dat gekeken moet worden naar of de rechter uitspraak heeft gedaan over een kwestie die eigenlijk aan de politiek is om over te beslissen.

Aanvullende milieumaatregelen

In de tussentijd moet het kabinet, omdat er een rechterlijke uitspraak is gedaan, wel concrete extra milieumaatregelen nemen. Mansveld zegt hier tot het hoger beroep dient werk van te maken, maar noemt het milieubeleid van het kabinet “reeds ambitieus”. Ook wordt gevreesd voor precedentwerking. Het kabinet is bang dat het vonnis er mogelijk toe leidt dat allerlei belangenorganisaties nu rechtszaken tegen de Staat aan gaan spannen.

<...>

De zaak die Urgenda samen met bijna 900 mede-eisers aanspande tegen de Staat zorgde in juni voor veel ophef. Bepaald werd dat Nederland de CO2-uitstoot in 2020 met minstens een kwart moet hebben teruggedrongen ten opzichte van peiljaar 1990.

Bekijk het volledige bericht op: http://www.nrc.nl/nieuws

Wacht niet op de maatregelen die de overheid treft, maar neem zelf maatregelen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page