top of page

Gratis smog-alert bij slechte luchtkwaliteit


Een gratis app kan uw werknemers helpen om de luchtkwaliteit in hun werkomgeving vast te stellen. Zo kunnen werknemers die gevoelig zijn voor luchtvervuiling er bij veel smog bijvoorbeeld voor kiezen om met het openbaar vervoer naar hun werk komen, in plaats van op de fiets.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft onlangs de luchtkwaliteitsapp vernieuwd. Met deze gratis app kunnen werknemers zelf vaststellen hoe het in een bepaald gebied met de luchtkwaliteit gesteld is. De app geeft een cijfer van 1 (laag) tot 11 (hoog) voor de concentratie ozon, stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. Ook is het mogelijk om een persoonlijke waarschuwing te krijgen als er in de omgeving te veel smog is.

Informatie essentieel bij longziekte

De app ‘Mijn luchtkwaliteit’ krijgt zijn informatie van de verschillende luchtmeetstations in het land. Daarnaast geeft de app informatie over de lokale luchtkwaliteit aan de hand van de zogenoemde luchtkwaliteitsindex die de GGD en RIVM hebben ontwikkeld. De app zorgt ervoor dat iedereen over informatie over de luchtkwaliteit in Nederland kan beschikken. Voor mensen met een longziekte is dit bittere noodzaak.

Risico verkleinen via persoonlijke beschermingsmiddelen

Uw organisatie kan maar beperkt invloed uitoefenen op de luchtkwaliteit waarmee werknemers buiten te maken krijgen. U kunt immers niets veranderen aan de concentraties ozon, stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. Wel kunt u mogelijk de agenda van werknemers aanpassen op dagen dat de luchtvervuiling de spuigaten uitloopt. Als u het risico echt niet kunt verminderen of omzeilen – moet u zorgen voor persoonlijke beschermingsmiddelen (tool). Zo zou u een werknemer die op een druk kruispunt het verkeer regelt, bijvoorbeeld moeten voorzien van een mondkapje.

U vindt de gratis app ‘Mijn luchtkwaliteit’ in de App Store en Google Play.

Veel bedrijvenparken bevinden zich nabij snelwegen en kunnen dus geconfronteerd worden met hoge fijnstof waarden in de lucht. Op kantoor kunt u de medewerkers beschermen met een luchtreiniger die effectief fijnstof en ultra fijnstof verwijdert.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page