top of page

'Normen voor luchtkwaliteit wel gehaald zonder sjoemeldiesels'


Nederland zou voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit als er geen dieselauto's rondrijden die in de praktijk veel meer schadelijke stoffen uitstoten. Dit heeft Milieudefensie berekend op basis van cijfers van het RIVM, zo meldt de actiegroep dinsdag.

Uit cijfers van het RIVM blijkt dat de uitstoot van stikfstofoxiden in het wegverkeer voor dit jaar zou moeten uitkomen op 50 miljoen kilo als de gegevens van de fabrikanten kloppen. In de praktijk wordt er ongeveer 74 miljoen kilo uitgestoten. In de laatste maanden is gebleken dat in sommige gevallen dieselauto's veel meer schadelijke stoffen uitstoten dan uit de testen van de autofabrikanten blijkt.

Milieudefensie legt de nadruk op de schadelijke gezondheidseffecten voor omwonenden. Gemiddeld leven mensen die naast langs drukke wegen wonen tot 2,5 maand korter, claimt de actiegroep.

"Dat komt nog bovenop het effect van al die andere luchtvervuiling, dat is puur het effect van het gesjoemel", aldus Anne Knol, specialist luchtkwaliteit bij Milieudefensie.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page