top of page

School naast drukke weg mag in Zaanstad


ZAANDAM - Zaanstad is minder streng dan Amsterdam bij het stellen van grenzen voor kinderen en ouderen, als het gaat om luchtkwaliteit. Vooral auto’s zijn boosdoeners, en die rijden er volop in Zaanstad.

De A7 eindigt bij het Bernhardplein, de A8 loopt oost-west door Koog aan de Zaan en Zaandijk en de provinciale weg splitst Zaanstad noord-zuid.Alle reden om goed de vinger aan de pols te houden. De gemeente Zaanstad laat daarom ook metingen uitvoeren door de GGD Amsterdam. Maar Zaanstad hanteert niet het beleid ‘gevoelige bestemmingen’, zoals Amsterdam doet. Bij gevoelige bestemmingen gaat het om scholen, kinderdagverblijven en zorginstellingen. Kinderen en ouderen zijn namelijk extra kwetsbaar als het op luchtkwaliteit aankomt.

Richtlijn De gemeente Zaanstad volgt de landelijke richtlijn ‘gevoelige bestemmingen’ en die is minder streng. In Amsterdam mag een nieuwe school, kinderdagverblijf of zorginstelling bijvoorbeeld niet op kortere afstand van een snelweg komen dan 300 meter of 50 meter van een provinciale weg. In Zaanstad mag het wel, mits de hoeveelheid gemeten fijnstof daar binnen de wettelijke norm valt, maar dat is eigenlijk altijd het geval.

,,Wij van de GGD, als artsen, zeggen: die wettelijke normen zeggen niet zoveel’’, aldus Saskia van der Zee van de GGD Amsterdam.

Lastige boodschap ,,Het moet eigenlijk lager, maar dat is een lastige boodschap. Wij adviseren over de gevoelige bestemmingen in Amsterdam, zoals scholen, kinderdagverblijven en zorginstellingen. Komt er een nieuwe bestemming in een van deze categorieën, dan mag dat wat ons betreft absoluut niet binnen 300 meter van een snelweg of binnen 50 meter van een provinciale weg. Verder moet je de grenswaarden niet heel letterlijk nemen. Als 40 het maximum voor stikstofdioxide is, dan betekent een waarde van 39 niet opeens ‘niets meer aan de hand’.''

In Zaanstad zijn genoeg voorbeelden te vinden van bestaande scholen, kinderdagverblijven en zorginstellingen aan de drukke verkeerswegen. En ook in Zaanstad zijn nieuwbouwplannen. Of neem bijvoorbeeld de aansluiting van de A8 op de A9. In dat geval komt de drukke weg naar de gevoelige bestemming. Afhankelijk van de gekozen variant, ligt een flink aantal scholen straks dichter of verder van die drukke verbindingsweg.

Lees meer over luchtkwaliteit op scholen

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page