top of page
Lightair luchtreinigers / Veelgestelde vragen Lightair ionFlow luchtreiniger
luchtreiniger thuis, lightair ionflow ionisatie luchtreiniger

Lightair IonFlow luchtreiniger: FAQ

 

Hieronder vindt u een aantal van de meestgestelde vragen over de Lightair IonFlow luchtreiniger. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via mail of telefonisch op 0180-642070.

 

 

Ik vind de Lightair luchtreiniger wel erg duur!

Antwoord: In vergelijk met andere luchtreinigers met gelijke capaciteit en reinigende werking is dit juist niet zo. Er zijn andere ionisatie luchtreinigers op de markt die pretenderen hetzelfde te doen. Echter, als u naar de testrapporten vraagt dan blijkt dat de luchtreiniger veel te weinig ionen produceert en men niet aan kan geven hoeveel ionen er per cm3 meetbaar zijn op 1 meter van de luchtreiniger. In eerste aanschaf kost een staande uitvoering van de Lightair luchtreiniger, de Evolution, 395 euro. Onderhoudskosten zijn er niet. De energiekosten bedragen slechts maximaal 8 euro per jaar. Een vergelijkbare filter luchtreiniger met dezelfde capaciteit kost al snel rond de 300 euro. Dit systeem moet regelmatig (min. 1x per jaar) worden voorzien van nieuwe filters (gebeurt dit niet dan werkt het systeem niet goed). Het energieverbruik voor eenzelfde capaciteit bedraagt soms wel het tienvoudige. Een eenvoudige rekensom leert ons dat een gebruik van zeg zo’n 4 jaar met onze Lightair luchtreiniger slechts zo’n 423 euro heeft gekost (aanschaf plus energie). De kosten van een traditionele filter luchtreiniger komt al snel neer op zo’n kleine 1000 euro. Zie hier het verschil.

 

Werkt de Lightair luchtreiniger ook als de vuilcollector vies is?

Antwoord: Dat is het mooie aan deze luchtreiniger in vergelijking tot luchtreinigers voorzien van filter! De Lightair luchtreiniger doet altijd zijn werk, ook als de collector volledig verzadigd is. Advies is het systeem 24 uur per dag aan te laten staan. Het kortstondig aan zetten van een luchtreiniger (welk type dan ook) is zinloos omdat binnen de kortste keren de ruimte weer vervuild is door vuil dat via het ventilatiesysteem de ruimte betreedt.

 

Waaraan hangen we de Lightair IonFlow Solution op?

Antwoord: De Lightair IonFlow Solution luchtreiniger is voorzien van een ophangsysteem met geremde spiraal. De luchtreiniger monteert u aan een lichtpunt of er moet een separate kabel naar het systeem worden getrokken. De geremde spiraal maakt het mogelijk de luchtreiniger op de gewenste hoogte te hangen en naar beneden te trekken wanneer bijvoorbeeld de vuilcollector dient te worden gereinigd.

 

Zijn er richtlijnen voor het plaatsen van de luchtreinigers?

Antwoord: Ja en nee. Als er specifieke vervuilingsbronnen zijn zoals bijvoorbeeld een laserprinter of een roker is het raadzaam de collector, die werkt als een grote vuilmagneet, en daarmee dus de luchtreiniger zo dicht als mogelijk bij de vuilbron te plaatsen. Als er geen specifieke vervuilingsbronnen zijn, maakt het niet uit waar u de luchtreiniger in de ruimte plaatst en op welke hoogte. Het principe van reinigen is gebaseerd op de diffusie van de geproduceerde ionen in de ruimte. De natuur probeert een balans te vinden waardoor de deeltjes zich door de ruimte verspreiden en dus overal vuil verwijderen. Dit is tegelijkertijd het grote verschil met een filter luchtreiniger die slechts een theoretische capaciteit heeft. De lucht zal vooral de weg van de minste weerstand kiezen. Leg een propje op tafel en blaas vanaf zo’n 15 cm, het propje zal wegrollen, doe nu hetzelfde maar probeer het propje op te zuigen. Je zult zien dat lukt je niet. De capaciteit van de Lightair luchtreiniger is maximaal 50 m2 hetgeen equivalent is aan zo’n 125 m3.

 

Welke afstand dienen we te bewaren tot meubilair, muur en plafond?

Antwoord: Doordat de vuilcollector veel vuil aantrekt mogen de Lightair IonFlow luchtreinigers niet te dicht bij meubilair en muur/plafond worden geplaatst om vuilaanslag te voorkomen. Lees de gebruikshandleiding voor het advies in deze.

 

Kan ik de luchtreiniger continu aan laten staan?

Antwoord: Ja, wij adviseren zelfs om de luchtreiniger continu aan te laten staan om zodoende de ruimte goed schoon te houden. Is de ruimte eenmaal op conditie dan wordt het vuil zelfs twee maal zo snel verwijdert als het geval is wanneer men de luchtreiniger de eerste keer aanzet. Doet u dit niet dan is het advies een aantal uren voor het betreden van de ruimte de luchtreiniger aan te zetten waardoor de ruimte bij betreding (bijvoorbeeld de slaapkamer) schoon is op het moment van betreden.

 

Kan ik mijn raam open laten staan?

Antwoord: Ja, dat kan. Realiseert u zich echter wel dat er via datzelfde raam continu vuil de ruimte kan betreden waardoor het nooit zo zal schoon zal zijn als wanneer u het raam dicht houdt. Daarnaast zal bij gebruik in de slaapkamer ondanks dat de ramen dicht zijn, de ruimte toch fris en schoon ruiken waardoor men heerlijk slaapt. Let wel op dat u de ruimte voldoende ventileert!

 

Is het aanraken van de statisch geladen vuilcollector gevaarlijk?

Antwoord: Nee, dit is absoluut niet gevaarlijk. Vindt u het echt hinderlijk dan adviseren wij u voor het verwijderen van de vuilcollector de luchtreiniger even uit te zetten. De staande luchtreinigers worden geleverd met een beschermkap die u desgewenst kunt plaatsen om te voorkomen dat u zelf, kinderen of huisdieren de collector per ongeluk aan raken.

 

Heeft het blauwe licht in de voet van de staande luchtreinigers een functie?

Antwoord: Neen, het licht heeft geen functie. De LED verlichting is puur onderdeel van het design en uitstraling van de luchtreiniger. 

 

Is de verlichting onafhankelijk uit te schakelen?

Antwoord: Ja, u kunt de verlichting separaat van de luchtreiniger uitschakelen.

Waarom heeft de Lightair Signature luchtreiniger een grotere capaciteit dan de andere modellen?

Antwoord: Alle Lightair luchtreiniger modellen hebben in basis dezelfde werking. De Signature bevat iets andere elektronische componenten in de ionisator waardoor deze een net iets grotere capaciteit heeft. Verder werkt de IonFlow technologie hetzelfde als bij de andere modellen. 

bottom of page