top of page
Lucht, luchtreinigers en luchtkwaliteit / Tips aanschaf van een luchtreiniger: waar moet u op letten bij het kopen van een luchtreiniger?
Goedkope luchtreiniger, beste luchtreiniger, kosten ionisatie luchtreiniger vs filter luchtreinigers

De Lightair IonFlow luchtreiniger is al snel 3 keer voordeliger dan een filter luchtreiniger als u de kosten over meerdere jaren op een rij zet. 

 

Naast dure filter vervangingen, kijken we hierbij ook naar energieverbruik. 

 

 

Lees meer:

Lightair IonFlow techniek versus andere luchtreiniging technieken

Luchtreiniger kopen? 8 tips om de juiste te kiezen

 

Gaat u een luchtreiniger kopen? Er zijn veel luchtreinigers te koop, maar hoe zorgt u ervoor dat u de beste luchtreiniger kiest? De meest verkochte luchtreinigers zijn filter luchtreinigers, ionisatie luchtreinigers en hybride vormen. Elke luchtreiniger heeft zo zijn voor- en nadelen. We geven graag 8 tips waarmee u een goede keuze maakt. Zo voorkomt u dat u geld verspilt aan een luchtreiniger die niet werkt. 

 

De beste luchtreiniger kopen: 8 tips om goed te kiezen

 
 1. Denk goed na waar en waarvoor u de luchtreiniger wilt gebruiken.
  Er is niet één beste luchtreiniger voor iedereen. Bedenk waar u de luchtreiniger wilt gebruiken en met welk doel. Koopt u een luchtreiniger voor de slaapkamer, dan is het vooral belangrijk dat deze stil is. Woont u aan een drukke weg, dan is het cruciaal dat de luchtreiniger
   ultra fijnstof kan verwijderen

 2. Wees kritisch op de capaciteit van de luchtreiniger.
  Kijk niet alleen naar de vierkante meters die een luchtreiniger volgens de fabrikant aan kan, maar kijk vooral naar de prestaties in termen van deeltjesreductie en/of ionenproductie. Vraag bij een filter luchtreiniger naar de klasse filter die gebruikt wordt en let bij een ionisatie luchtreiniger op de ionenproductie. Wilt u zeker zijn van uw zaak, vraag dan naar testrapporten. Let bij een ionisatie luchtreiniger ook op de hoeveelheid ozon die het apparaat genereert en vraag bewijs!

 3. Let op het geluidsniveau dat de luchtreiniger produceert.
  Beoordeel het geluidsniveau dat de luchtreiniger produceert. Belooft een luchtreiniger stil of geruisloos te zijn? Check het door een demo of vraag om de cijfers.

 4. Breng de totale kosten in kaart
  De kosten van een luchtreiniger zijn te verdelen in aanschafkosten (eenmalig), onderhoudskosten en energiekosten. Staar u dus niet blind op alleen de aanschafprijs, maar kijk ook naar vervanging van filters en de stroomrekening bijvoorbeeld. Zo kan een dure luchtreiniger in aanschaf op termijn toch de voordeligste zijn.

 5. Kijk naar ervaringen van anderen
  Bent u benieuwd naar hoe anderen hun luchtreiniger ervaren? Bekijk onafhankelijke reviews en ervaringen van andere klanten met de luchtreiniger online.

 6. Let op de garantie
  Let op garantiebepalingen. De garantieperiode van een luchtreiniger is vaak een goede indicatie van de betrouwbaarheid van die luchtreiniger.

 7. Vraag naar testrapporten
  Helaas voeren niet alle merken hun tests representatief uit. Kijk kritisch naar de testcondities van het onderzoek. Is het onderzoek verricht in een ruimte van 1 m3, dan zijn de resultaten niet representatief voor een normale huiskamer of een normaal kantoor.

 8. Huur voordat u koopt
  Bij de meeste aanbieders kunt u alleen een luchtreiniger kopen, niet huren. Huren geeft u de zekerheid dat u een luchtreiniger koopt die doet wat u verwacht en is een indicatie van de mate van vertrouwen die de verkoper in het product heeft. 

Voor een uitgebreide uitleg over en vergelijking van de diverse luchtreiniging technieken, verwijzen wij u graag naar het overzicht onderaan deze pagina

Goedkoop is bij een luchtreiniger veelal duurkoop! Staar u niet blind op een goedkope luchtreiniger, maar kies een luchtreiniger die echt doet wat hij belooft. De gouden tip is om bij elke luchtreiniger te vragen naar onafhankelijke testrapporten die de werking aantonen in een normale ruimte. Natuurlijk kunnen wij niet in uw portemonnee kijken en zult u bij het kopen van de luchtreiniger ook moeten kijken welke luchtreiniger voor uw budget de beste keus is. Als u luchtreinigers onderling wilt vergelijken, raden wij u aan naar de onderstaande eigenschappen te kijken. Voor uw gemak hebben we de cijfers van onze Lightair IonFlow luchtreiniger steeds vermeld zodat u de Lightair luchtreiniger gemakkelijk kunt vergelijken met andere luchtreinigers.

1. Toepassing luchtreiniger: waar wilt u de luchtreiniger gebruiken en met welk doel?

Welke luchtreiniger voor u het beste is, is helemaal afhankelijk van wat u met de luchtreiniger wilt doen. Als u allergisch bent voor huisstofmijt, dan is het belangrijk een luchtreiniger te kopen die de uitwerpselen van de huisstofmijt kan verwijderen. Woont u langs een drukke weg dan is het vooral belangrijk dat de luchtreiniger in staat is om ultra fijnstof te verwijderen. Vraag testrapporten op die bewijs leveren dat de luchtreiniger inderdaad die stoffen verwijdert die de fabrikant claimt (zie tip 8).

 

Het is ook belangrijk waar u de luchtreiniger wilt plaatsen. Niets is vervelender dan een luchtreiniger in de woon- of slaapkamer die u continu hoort. Realiseer u dat u thuis vaak de meeste tijd doorbrengt in uw slaapkamer en dat het dus verstandig is om juist daar een luchtreiniger te plaatsen. Als u een luchtreiniger in de slaapkamer wilt plaatsen, dan is vervolgens een belangrijke overweging hoe stil de luchtreiniger is. In een slaapkamer is zelf het lichtste geluid al snel heel hinderlijk. 

2. Capaciteit van de luchtreiniger: kijk naar deeltjesreductie of ionenproductie niet m2

Bij het kopen van een luchtreiniger kiezen de meeste mensen op basis van het aantal vierkante meters dat het apparaat aan kan. Met de afmetingen van uw woonkamer of slaapkamer in gedachten kiest u de luchtreiniger met het juiste bereik. Deze cijfers kunnen echter nogal eens misleidend zijn, zowel bij filter luchtreinigers als bij ionisatie luchtreinigers. 

 

Capaciteit filter luchtreinigers

Filter luchtreinigers werken op basis van recirculatie met verdringing. Vuile lucht wordt onderaan aangezogen, langs het filter geleid, waarna bovenaan schone lucht uitgeblazen wordt. Het is dan maar de vraag wat de capaciteit van de luchtreiniger is om een luchtstroom te creëren die de hele kamer bereikt en of de luchtreiniger dus echt wel het aantal meters aan kan wat beweerd wordt. Vaak wordt vooral de lucht direct om de luchtreiniger goed gereinigd. 

 

Voor een goede inschatting van de effectiviteit van de luchtreiniger is het naast capaciteit dan ook belangrijk om gegevens op te vragen over de luchtverplaatsing en cijfers over de deeltjesreductie die met het filter gerealiseerd wordt. Filter luchtreinigers hebben vaak meerdere filters waarbij het filter steeds fijnmaziger wordt. In elke fase worden deeltjes tegen gehouden in het filter. Als we het echter hebben over ultra fijnstof dan zijn de deeltjes zo klein dat ze door menig filter niet tegen gehouden worden. De kwaliteit van filters kan sterk verschillen en echt goede HEPA filters worden nauwelijks toegepast in consumenten luchtreinigers. Vraag uw leverancier altijd naar de HEPA klasse en het bewijs van het toegepaste filter om erachter te komen welke kwaliteit u koopt. Een fijnmaziger (en dus beter filter) vraagt wel meer energie om lucht door het filter te voeren en dus zal een luchtreiniger met een hoge klasse filter een hoger energieverbruik hebben. Realiseer u ook dat luchtreinigers met (HEPA) filters vaak verschillende standen hebben, waarbij de capaciteit weer gegeven wordt op de maximale stand (en het geluid en energieverbruik op de laagste stand!). Op de maximale stand is de geluidsoverlast en het energieverbruik vaak echter ook aanzienlijk. Let bij de onderzoeksresulaten ook op de setting waarin gemeten wordt. Vaak worden resultaten overlegd van testen in een ruimte van 1m2. Dit geeft echter geen realistische voorstelling van de resultaten in een woonkamer of slaapkamer van 15 - 50 m2.

 

Testen uitgevoerd door het onafhankelijke Zweeds Nationaal Test & Onderzoeksbureau (SP) bewijzen dat de Lightair IonFlow ionisatie luchtreinigers binnen 5 uur 99,94% van alle zwevende vervuiling in de lucht verwijderen. Het voordeel van de LightAir is dat er geen onderscheid wordt gemaakt in de groote van de deeltjes die verwijderd worden, waardoor de luchtreiniger extreem efficiënt is in het verwijderen van (uktar) fijnstof. Grotere deeltjes worden even goed verwijderd als een goede filter luchtreiniger. 

 

Capaciteit ionisatie luchtreinigers

Naast het aantal vierkante meters, wordt bij ionisatie luchtreinigers ook vaak aangegeven hoeveel ionen door de luchtreiniger geproduceerd worden. Het geheim van de Lightair ionisatie luchtreiniger zit in het enorme aantal negatieve ionen dat door de high density ionisator wordt gegenereerd. Door de enorme productie van negatieve ionen, worden deze moeiteloos en effectief tot in alle hoeken van de ruimte verspreid. De Lightair ionisatie luchtreiniger produceert zo’n 30 miljard negatieve ionen per seconde. Dit resulteert in een concentratie van 250.000 negatieve ionen per cm3 op 1 meter afstand van de luchtreiniger. Voorzover wij weten is dit meer dan welke ionisatie luchtreiniger ter wereld, zonder dat hierbij ozon vrij komt of andere schadelijke neveneffecten zich voordoen.

 

Het is deze capaciteit waar u bij de aanschaf van een ionisatie luchtreiniger op moet letten. Andere (goedkopere) luchtreinigers geven bijvoorbeeld aan dat ze een capaciteit hebben van 2 tot misschien 10 miljoen negatieve ionen per seconde. Dit lijkt misschien veel, maar als we bedenken dat 1m3 bestaat uit 1.000.000 cm3 dan is 10 miljoen ionen veel te weinig om genoeg negatieve ionen per cm3 te generen om vuil te binden. Per cm3 bevinden zich alleen al 3000-4000 ultra fijnstof deeltjes (0,02 - 1 micron) in een normaal, schoon klimaat. Als andere ionisatie luchtreinigers beweren dat ze met 2-3 miljoen negatieve ionen per seconde een ruimte van 60m2 kunnen reinigen dan kunt u eigenlijk al aanvoelen dat dit nooit kan kloppen. Als 30 miljard (ofwel 30.000 miljoen) negatieve ionen per seconde betekent dat op 1 meter van het apparaat nog 250.000 negatieve ionen per cm3 gemeten worden, dan kunt u wel nagaan hoe laag de concentratie negatieve ionen op 1 meter van een (goedkopere) ionisatie luchtreiniger met een capaciteit van 2 miljoen negatieve ionen per seconde nog is. Laat staan op een afstand van 5 meter of 60 meter.

De unieke gepatenteerde Lightair ionisatie techniek heeft met 30 miljard negatieve ionen per seconde genoeg capaciteit om een ruimte van 125 m3 te voorzien van genoeg ionen per cm3 om het vuil in de ruimte te binden en aan te trekken. 

Ozon productie van de ionisatie luchtreiniger

Wilt u een ionisatie luchtreiniger kopen? Let dan vooral ook op de ozonproductie van de luchtreiniger. Er zijn luchtreinigers op de markt die de norm voor ozon uitstoot overschrijden. Ozon is schadelijk voor de gezondheid, dus kies altijd bewust voor een luchtreiniger met een minimale ozon uitstoot. In Nederland ligt de norm voor ozon uitstoot op 0,12 ppm (0,12 deeltjes per miljoen oftewel 120 deeltjes per miljard). Er zijn nogal wat producenten die claimen dat hun luchtreiniger 0 ppm ozon produceert. Dit zal ongetwijfeld kloppen. Ronden we af op hele getallen dan is bijvoorbeeld 0,49 ppm inderdaad 0 ppm. Echter, 0 ppm zegt niets en kan betekenen dat het systeem tot wel 4 maal de toegestane waarde produceert. Zaak is het altijd een testrapport op te vragen op honderdsten ppm's of ppb (deeltjes per miljard) niveau. Kan een fabrikant geen ongecensureerd rapport overleggen, ga er dan maar van uit dat hij niet aan de norm kan voldoen. Overigens ligt de reukgrens voor ozon op 0,04 ppm. Dit wil zeggen dat boven deze waarde ozon waarneembaar is en vooral direct bij de luchtreiniger goed kan worden waargenomen (muffe lucht).

 

De beste apparatuur kan ozon tot op 0,002 ppm niveau meten. Op dit niveau is de ozon uitstoot van de LightAir luchtreiniger niet waarneembaar, waarmee de ozon uitstoot gelijk gesteld is aan 0. 

 

3. Geluidsniveau luchtreinigers

Een belangrijke overweging als u een luchtreiniger wilt kopen, is het geluidsniveau als de luchtreiniger ingeschakeld staat. Zeker als de luchtreiniger op de slaapkamer of in de woonkamer geplaatst wordt, wilt u het apparaat niet continu horen. Zelf een redelijk zacht gezoem kan in een stille slaapkamer zeer hinderlijk zijn. Veel luchtreinigers geven aan dat ze stil zijn zonder dit expliciet uit te drukken in Decibel. Ook wordt het geluidsniveau vaak vermeld op de laagste stand, terwijl de geadverteerde capaciteit gebaseerd is op de hoogste stand. Dat is zeer misleidend. De Lightair luchtreiniger heeft maar 1 stand en produceert dan minder dan 5 DB.

 

Ter vergelijking: de meeste commerciële luchtreinigers produceren wel 35 tot 80DB. Vanaf 45 DB wordt binnen het geluidsniveau als contraproductief, hinderlijk of storend ervaren. Er zijn ook luchtreinigers die aangeven dat het geluidsniveau op de laagste stand heel laag is en dat het geluidsniveau hoger wordt bij hogere standen. Nu wilt u natuurlijk met name dat de ruimte effectief gereinigd wordt en wilt u niet dat u steeds gedwongen bent de luchtreiniger op de laagste stand te zetten om geluidsoverlast te voorkomen met een mindere werking tot gevolg.

4. Kosten na aanschaf van de luchtreiniger

Let bij het kopen van een luchtreiniger niet alleen op de aanschafprijs maar ook op de kosten die u na aanschaf heeft voor het apparaat. Die goedkope luchtreiniger kan dan op termijn wel eens helemaal niet zo goedkoop blijken te zijn.

 

Kosten van vervangende filters

Als een luchtreiniger gebruik maakt van een filter dan betekent dit dat dit filter met de tijd vervangen moet worden. Het filter raakt op den duur verzadigd waardoor de capaciteit van het filter langzaam afneemt en de lucht op den duur steeds minder goed gereinigd wordt. Het is belangrijk om vooraf uit te zoeken hoe vaak het filter of de filterset vervangen dient te worden en wat de kosten van een dergelijk filter dan zijn. De Lightair IonFlow luchtreiniger blijkt dan vaak in vergelijking tot andere luchtreinigers (met dezelfde capaciteit) in gebruik juist een goedkope luchtreiniger te zijn, zeker als we ook het energieverbruik in ogenschouw nemen.  

 

Energiekosten van de luchtreiniger

Het verbruik van de gemiddelde luchtreiniger ligt al snel boven de 20/30 Watt op gemiddelde stand. Wilt u gebruik maken van de capaciteit die geadverteerd wordt dan moet u de hoogste stand gebruiken en ligt het energieverbruik al snel bmeer dan 50W. Ter vergelijking, de Lightair luchtreiniger werkt op 12V en verbruikt minder dan 7W. Dat is aanzienlijk minder dan conventionele luchtreinigers met dezelfde capaciteit. Lightair luchtreinigers mogen dan ook met trots het HIER logo voeren.

 

Rekenvoorbeeld kosten Lightair luchtreiniger versus filter luchtreiniger over een periode van 5 jaar
Tip koop luchtreiniger: capaciteit
Luchtreiniger kopen tip 2: geluidsniveau
Luchtreiniger kopen tip 1: toepassing
Luchtreiniger kopen tip 4: Kosten na aanschaf
Goedkope luchtreiniger, beste luchtreiniger, kosten ionisatie luchtreiniger vs filter luchtreinigers
Luchtreiniger kopen tip 5: lees reviews
Luchtreiniger kopen tip 6: garantiebepalingen
Luchtreiniger kopen, tip 7: testrapporten
Luchtreiniger kopen tip: Huur luchtreiniger

5. Lees reviews en ervaringen van andere klanten met de luchtreiniger

Wij worden altijd heel blij van de positieve reacties die wij ontvangen op onze Lightair luchtreiniger en delen die graag met u. Op onze site vindt u diverse reviews over de Lightair luchtreiniger. Als het goed is en de verkoper waarheidsgetrouwe informatie biedt op de site, dan bevestigen de reviews van een luchtreiniger het beeld dat u had van de luchtreiniger. 

 

6. Garantie luchtreinigers

De meeste luchtreinigers bieden een garantie van 1-2 jaar. Wij bieden maar liefst 3 jaar garantie op de LightAir luchtreiniger. Dit biedt u extra zekerheid dat u jaren plezier zult hebben van uw luchtreiniger. Mocht er binnen de garantietermijn onverhoopt toch iets mis zijn met uw luchtreiniger dan kunt u het apparaat naar ons retourneren. Het maakt ons daarbij niet uit of u uw Lightair luchtreiniger bij ons heeft gekocht of niet.

 

7. Testrapporten luchtreinigers

Wees gepast kritisch over de cijfers die u op internet vindt. Producenten moeten cijfers kunnen overleggen over de prestaties van hun luchtreinigers. Wij kiezen er bewust voor testrapporten te publiceren op onze website en ze zo toegankelijk te maken voor een ieder die zich er in wil verdiepen. Als een producent geen cijfers kan overleggen van een onafhankelijke onderzoekspartij, dan moet u zeker op uw hoede zijn. Let bij de onderzoeksresulaten ook op de setting waarin gemeten wordt. Vaak worden resultaten overlegd van testen in een ruimte van 1m2. Dit geeft echter geen realistische voorstelling van de resultaten in een woonkamer of slaapkamer van 15 - 50 m2.

 

8. Mogelijkheid tot huren of testen luchtreiniger?

Het zegt vaak al veel over het vertrouwen dat een verkoper in zijn product heeft als hij u de mogelijkheid de luchtreiniger te huren of testen voordat u tot aanschaf over gaat. Het testen van een luchtreiniger biedt u de mogelijkheid de luchtreiniger uit te proberen en te ervaren voordat u tot aanschaf over gaat en voorkomt dat u uw geld uitgeeft aan luchtreinigers die niet doen wat ze beloven. 

 

Wij vinden het belangrijk dat onze klanten tevreden zijn met hun luchtreiniger en deze aanbevelen aan vrienden en familie. Wij bieden iedereen de mogelijkheid de Lightair luchtreiniger eerst te huren en zo te ervaren of deze voor u werkt. Er zijn zoveel verschillende redenen waarom mensen een luchtreiniger willen kopen, ook toepassingen waar wij nog geen ervaring mee hebben. Door een luchtreiniger te huren kunt u dan zonder risico te lopen de luchtreiniger proberen.

 

 

Luchtreiniger kopen

Hopelijk bieden bovenstaande punten u voldoende informatie om luchtreinigers onderling goed te kunnen vergelijken. Als u deze punten in acht neemt weten wij zeker dat u een goede luchtreiniger koopt en uw geld niet verspilt aan een luchtreiniger die niet doet wat hij belooft.

 

De beste luchtreiniger? 

De Lightair IonFlow luchtreiniger is uitvoerig getest en wij geloven dan ook dat we de Lightair luchtreiniger met recht de beste luchtreiniger op de markt mogen noemen. Door de hoge capaciteit ionen behaalt de Lightair ionisatie luchtreiniger hetzelfde resultaat als de beste Hepa filter luchtreinigers maar zonder het harde geluid, het hoge energieverbruik en de dure filtervervangingen van dergelijke filter luchtreinigers.

 

U hoeft ons natuurlijk niet op ons woord te geloven dat Lightair de beste luchtreiniger is. Lees de reviews of huur een Lightair luchtreiniger om het zelf te ervaren. Zo weet u zeker dat u een luchtreiniger koopt waar u tevreden mee bent.

Ionisatie vs. Filter luchtreiniging

De bekendste luchtreiniging methoden zijn ionisatie en luchtreiniging middels filters. Veel luchtreinigers zijn dan ook uitgerust met één van deze technieken. Er zijn ook hybride luchtreinigers die de luchtreiniging technieken combineren.

 

Filter luchtreinigers zijn bewezen effectief in het verwijderen van deeltjes uit de lucht. De kracht van een filter luchtreiniger staat en valt echter met de kwaliteit van de filters die gebruikt worden. Aan goede filters hangt een aanzienlijk prijskaartje. De Lightair ionisatie luchtreiniger evenaart of overtreft de prestaties van de beste filter luchtreinigers maar dan zonder dure filter vervangingen, het hoge energieverbruik en het lawaai (bekijk de vergelijkingstest uitgevoerd in Zweden). 

Luchtreiniging technieken vergeleken
Bereik van lightair ionisatie luchtreinigers versus filter luchtreinigers
Bereik

Ionisatie maakt gebruik van een natuurlijke ionenbalans waardoor ionen automatisch door de ruimte verspreiden en de lucht reinigen. De mate waarin dit gebeurt is afhankelijk van de hoeveelheid ionen die per seconde geproduceerd worden.

 

Filter luchtreinigers leiden de lucht door een filter om deze te reinigen en hebben afhankelijk van de luchtstroom die zij opwekken een bepaald bereik. Om lucht in beweging te brengen is veel energie nodig met als gevolg een hoog geluidsniveau en hoge energiekosten. In de laagste stand kiest de lucht de kortste weg retour naar de inlaat en wordt dus enkel de lucht direct rondom de luchtreiniger gereinigd.

Energieverbruik en geluid stille Lightair ionisatie luchtreinigers versus filter luchtreinigers
Geluid & energie

De Lightair ionisatie luchtreiniger heeft ingeschakeld een energieverbruik van maximaal 7W en een geluidsniveau van circa 5 dB.

 

Filter luchtreinigers hebben vaak verschillende standen, waarbij het energieverbruik voor het reinigen van een ruimte van 125m3 al snel tussen de 40 en 70 Watt ligt en in sommige gevallen zelfs nog hoger. Het geluid op deze stand ligt al snel boven de 42 dB met uitschieters naar boven de 60 dB. Op hogere standen is het energieverbruik en geluid zelfs hoger! Om gebruik te maken van de geadverteerde capaciteit staat het apparaat wel op die hoogste stand!

Beste luchtreiniger, Performance van lightair ionisatie luchtreinigers versus filter luchtreinigers
Performance

Ionisatie luchtreinigers hebben een constante prestatie door de tijd heen. 

 

De filters van filter luchtreinigers raken op den duur verzadigd waardoor de prestatie afneemt. Om prestaties hoog te houden dienen de filters regelmatig vervangen te worden. Op sterk vervuilde filters kunnen zelfs bacteriën en schimmels door het filter groeien en uiteindelijk in grote hoeveelhden in de lucht terecht komen met alle gevolgen van dien.

Goedkope luchtreiniger, beste luchtreiniger, kosten ionisatie luchtreiniger vs filter luchtreinigers
Kosten 5 jaar

Voor de Lightair ionisatie luchtreiniger betaalt u eenmalig de aanschafprijs plus de energiekosten (zo'n 12 euro per jaar).

 

Bij een filter luchtreiniger betaalt u de aanschafprijs, de vele dure filter (set) vervangingen plus een veel hoger energieverbruik (bij dezelfde capaciteit). Let op dat u rekent met het energieverbruik op de hoogste stand omdat dit de stand is die u gebruikt om de geadverteerde capaciteit te halen.

Deeltjes reductie, luchtreiniging van lightair ionisatie luchtreinigers versus filter luchtreinigers
Deeltjesreductie

Ionisatie luchtreiniging maakt geen onderscheid in de grootte van de deeltjes die geladen worden en is daarmee effectief tegen zelfs de kleinste verontreinigingen (tot nano niveau).

 

De grootte van de deeltjes die door een filter luchtreiniger verwijderd worden zijn afhankelijk van het soort filter en de kwaliteit van de filters en de effectiviteit kan dan ook per luchtreiniger sterk verschillen.

bottom of page