Onderdeel van Habitat Solutions
Lucht, luchtreinigers en luchtkwaliteit / Luchtkwaliteit binnen vaak slechter dan buiten
Luchtkwaliteit binnen slechter dan buiten
Er is een groeiend bewustzijn dat een slechte luchtkwaliteit leidt tot uiteenlopende gezondheidsklachten. Met name de schadelijke effecten van (ultra) fijn stof in de lucht zijn uitvoerig onderzocht, resulterend in veel aandacht voor de luchtkwaliteit buiten.
Recente onderzoeken tonen echter aan dat het de luchtkwaliteit binnen is die voor gezondheidsproblemen zorgt. De binnenlucht is nog vele malen sterker vervuild dan de buitenlucht, zelfs in de meest geïndustrialiseerde omgevingen. En dat terwijl mensen gemiddeld 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen. Herkent u klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, droge ogen, geïrriteerde luchtwegen of huiduitslag? Dit kan te maken hebben met onvoldoende verse lucht of een slechte luchtkwaliteit.
Wat vervuilt ons binnenklimaat?
Allerlei stoffen die in het binnenmilieu vrijkomen, zoals vocht, fijnstof, micro-organismen en diverse chemische componenten kunnen zich bij onvoldoende ventilatie ophopen. De concentraties van deze stoffen zijn in het binnenmilieu vaak hoger dan buiten en kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Het binnenklimaat is vaak tot 4-5 maal slechter dan de luchtkwaliteit buiten. Vocht en warmte bieden een vriendelijk klimaat voor bacteriegroei, virussen en schimmels.
Factoren die luchtkwaliteit beïnvloeden
Diverse factoren tezamen bepalen de luchtkwaliteit binnen:
1. De omgeving en luchtkwaliteit buiten
Mechanische ventilatie zorgt voor de toevoer van lucht, maar de filters in deze systemen zijn vaak onvoldoende in staat om (ultra) fijnstof uit de lucht te filteren. Door ventilatiesystemen dringen uitlaatgassen, industriële vervuilingen, schimmels, allergenen, pollen, pesticiden en nano vuildeeltjes binnen. Onderzoek aan de TU Eindhoven heeft aangetoond dat (ultra) fijnstof zelfs binnendringt door de muren heen. De luchtkwaliteit binnen is sterk afhankelijk van de afstand tot en intensiteit van verkeer, industrie en andere luchtvervuiling. Zeker als u in de stad woont of nabij een drukke weg dan kan de concentratie fijnstof in huis aanzienlijk zijn.
2. Gebouw, interieur en materialen
Bouwmaterialen, isolatie en verf kunnen bepaalde chemicaliën afgeven. Vloerbedekking en meubilair kunnen verzamelplaatsen zijn voor bacteriën, virussen en schimmels. Vochtige lucht kan zorgen voor micro-organismen zoals schimmels en bacteriën. Een deel van deze effecten is bekend onder 'sick building syndrome'. Ook centrale verwarming en bevochtigers kunnen schadelijke stoffen in de lucht brengen. Binnen bedrijven komt hier nog uitstoot bij van machines en kantoorapparatuur zoals printers, faxen en kopieerapparaten en stoffen die vrijkomen tijdens werkprocessen.
Ventilatiesystemen kunnen de enorme hoeveelheid (ultra) fijnstof deeltjes in de luchttoevoer niet aan en werken vaak niet of slecht. Filters in de systemen raken verzadigd en worden niet vaak genoeg vervangen, waardoor er bacteriën en virussen op het filter ophopen en op den duur door het filter groeien en zo de binnenkomende lucht vervuilen.
3. Mensen zelf zorgen voor slechtere luchtkwaliteit
Mensen vervuilen de lucht met huidschilfers, haar, vezels en stof van kleding, vuil van schoenen en meer. Daarnaast vervuilen we de lucht nog verder door te roken, koken, openhaard aan te steken, huisdieren te houden, schoonmaak en onderhoud aan ons huis, persoonlijke verzorging en hobby's.
4. Overschot aan positieve ionen
Menselijke activiteiten en luchtvervuiling genereren positief geladen ionen en creëren daarmee een onbalans die gezondheidsklachten kan veroorzaken. In een gezonde omgeving bestaat ongeveer tweederde van de lucht uit negatieve ionen. Nabij een waterval pieken negatieve ionen op 50.000 ionen per cm3, terwijl een gemiddeld kantoor maar 20 negatieve ionen per cm3 meet.
Gezondheidsklachten bij een slechte luchtkwaliteit
Ons binnenklimaat is vol met (ultra) fijnstof vervuiling. (Ultra) Fijnstof is zeer gevaarlijk en verkort de levensverwachting aanzienlijk. Het zijn juist die allerkleinste deeltjes die diep door dringen in de longen en de bloedbaan en daar gezondheidsklachten veroorzaken zoals hart- en vaatziekten, allergieën, astma en copd, hoge bloeddruk en een verhoogd risco op longkanker.
Luchtkwaliteit in huis verbeteren
Een slechte luchtkwaliteit is zeer bepalend voor uw gezondheid en het is dan ook belangrijk om zelf waar mogelijk maatregelen te nemen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. U kunt zelf de luchtkwaliteit in huis verbeteren door het plaatsen van een luchtreiniger. De Lightair luchtreiniger is een goede oplossing om fijnstof en ultra fijnstof te verwijderen. Zo weet u zeker dat u binnen in ieder geval schone lucht inademt!
Een ander belangrijk punt voor de luchtkwaliteit in huis is om te zorgen voor een goede ventilatie en dus voor de toevoer van frisse lucht. Ook belangrijk voor de luchtkwaliteit binnenshuis, is een goede luchtvochtigheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid kunt u last hebben van vocht en schimmels, een goede luchtontvochtiger is dan de oplossing.
Heeft u ook last van (ultra) Fijnstof?
Wat kunt u doen om klachten te voorkomen of te verminderen?
Gelukkig zijn er genoeg dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat u minder fijnstof inademt en zo gezondheidsrisico’s verkleint. We hebben alle tips overzichtelijk voor u gebundeld in één minigids, die u gratis kunt downloaden:
Ontvang gratis onze minigids met 10 tips in uw mailbox
-
Voorkom of verminder klachten door (ultra)fijnstof
-
Minigids met 6 tips voor binnenshuis en 4 voor buiten
-
Gratis als PDF in uw mailbox
-
Ontvang ook onze e-mailnieuwsbrief (elk moment opzegbaar)
* U wordt omgeleid naar habitatsolutions.eu voor het complete artikel en om de minigids aan te vragen.