top of page

Meer huisstofmijt door nat en warm weer

De natte zomer en de hoge temperaturen in september zorgen voor een explosieve toename van huisstofmijt. Dat leidt bij mensen die er allergisch voor zijn tot ernstige klachten.De huisstofmijt is een erg klein, spinachtig beestje. Het leeft vooral in stof. Is die stof ook nog eens warm en vochtig? Dan heeft de huisstofmijt het enorm naar zijn zin. Ze voeden zich met dode resten, afkomstig van de menselijke huid. Hun uitwerpselen komen in de lucht terecht en hinderlijk zijn voor mensen die die lucht inademen. Ze slaan neer in de longen en leiden bij mensen met allergie tot aanvallen van astma en neusklachten.

SNELLE GROEI

Dit voorjaar was er door de zachte winter al 20% meer huisstofmijt dan in andere jaren. Daarop volgde een warme zomer, een kletsnatte augustusmaand en een prachtig begin van de herfst.‘Het ideale scenario voor de huisstofmijt’, zegt Anne-Catherine Mailleux van de universiteit in het Belgische Leuven. Deze biologe is in de Benelux dé autoriteit op het gebied van huisstofmijt. Zij voorspelt in de loop van de komende weken 30% meer huisstofmijt dan normaal, vooral omdat de jonge mijt snel groeit.

WAT U ZELF KUNT DOEN

Niet iedereen is allergisch voor de huisstofmijt, maar het komt wel heel veel voor. Gelukkig kunt u zelf maatregelen nemen om het aantal huisstofmijten te verminderen.

De Lightair luchtreiniger is een effectief wapen tegen huisstofmijt. Lees meer.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page