top of page

Zorgen om dodelijke ultrafijnstof. Concentraties bij Schiphol veel hoger dan in grote steden.

SCHIPHOL - De hoeveelheid ultrafijnstof rond Schiphol is zorgwekkend hoog. Vliegtuigen blijken bij start en landing tot 300.000 van deze zeer schadelijke nanodeeltjes per kubieke centimeter uit te stoten.

Dat is in pieken vele malen meer dan in steden, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport aan staatssecretaris Mansveld. Voor het eerst zijn dit jaar nauwkeurige metingen verricht naar ultrafijnstof afkomstig van de luchtvaart. Bij vliegvelden kan die ’tientallen procenten’ bijdragen aan het totale vervuilingsniveau.

De ultrafijnstof rond Schiphol is gevaarlijker dan de fijnstof in het wegverkeer. ""Hoe kleiner de fijnstof, hoe makkelijker het je lichaam kan binnendringen"", zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie.

Ernstig

Voor mensen die vlak bij banen wonen, kan dat ernstige gevolgen voor de gezondheid hebben. Longen, hart, bloedvaten en andere organen kunnen aangetast worden. Het RIVM adviseert de regering daar nader onderzoek naar te laten doen, omdat de exacte risico’s nog niet in beeld zijn gebracht.

Die hoge concentraties zijn volgens Ivo Stumpe van Milieudefensie ook gevaarlijker dan bijvoorbeeld van wegverkeer. „Hoe kleiner de fijnstof, hoe makkelijker het je lichaam kan binnendringen. Omwonenden van Schiphol kunnen gemiddeld een jaar minder lang leven.”

'Miljoen vrachtwagens'

Een startend vliegtuig stoot volgens hem per seconde een triljoen deeltjes uit. „Evenveel als een miljoen vrachtwagens op de snelweg. Op een zwaar belaste luchthaven als knooppunt Schiphol gebeurt dat elke paar minuten”, aldus Stumpe.

Als het vliegtuig voldoende hoogte heeft, vermindert het extra risico snel. Datzelfde geldt volgens het RIVM voor langere afstanden. Na vijftien kilometer is het effect nihil.

Gemeenten in de omgeving van Schiphol moeten bij de geplande woningbouw niet alleen met geluidsoverlast rekening houden, maar ook met ultrafijnstof is de aanbeveling. Wethouder Elzakalai (Haarlemmermeer) heeft berekend dat er tot 2040 in de regio 300.000 nieuwe huizen nodig zijn.

Bekijk het originele bericht op: http://www.telegraaf.nl/binnenland/

Woont u in de omgeving van een luchthaven, verbeter de luchtkwaliteit in huis dan met een luchtreiniger die effectief is tegen fijnstof en ultrafijnstof.

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoek op tags
bottom of page